2014 11 06
Parodos „Judančios raidės“ auditorijos programa
18.00  val.
NDG Auditorija

Parodos "Judančios raidės" metu NDG auditorijoje spalio 25 d. ir lapkričio 6 d. rengiamos šrifto filmų peržiūros. Programoje - šiuolaikinis nebylusis eksperimentinis ir struktūralistinis kinas.


Daugiau informacijos >

Spalio 25 d., šeštadienį, 17 val.

Šiuolaikinis nebylusis eksperimentinis kinas

"Kojos lūžis"
Režisierius, scenaristas Florian Krautkrämer, tipografija: Jörg Petri, animacija: Jan-Fraderic Goltz, muzika: Peter M. Glantz, Vokietija, 2010, nespalvotas, garsinis, 15 min.

Įkvėptas Ingeborgos Bachmann filmo "Trisdešimtieji metai" (1961), Floriano Krautkrämero (g. 1977) tylusis filmas pasakoja istoriją apie totalitarinėje valstybėje gyvenantį žmogų, kurį ima nepelnytai įtarinėti. Visas dialogas, o taip pat mintys bei metakomentarai parodomi kaip animuotas tekstas - juda kartu su personažais, yra sujungti su jais ir netgi meta šešėlius kaip fiziniai objektai. Tekstai ir vaizdai papildo vienas kitą, nes yra lygiateisiai komunikacijos elementai. Filmo dizainas atkreipia dėmesį į rašto ir vaizdų kaip medijų skirtumus. Jei raštas riboja potencialių reikšmių ribas, jos prasiplečia, kai begarsiai vaizdai laukia užrašyto balso.

"Antena"
Režisierius Esteban Sapir, Argentina, 2007, 16 mm / Super 16, nespalvotas, garsinis, 99 min.

Argentiniečio režisieriaus Estebano Sapiro (g. 1967) distopinėje mokslinės fantastikos dramoje, greta garso takelio, vieną pagrindinių vaidmenų atlieka užrašytas scenarijus. Filmo dialogai beveik visada pateikiami rašytine forma: dėl kapitalistinės "Pono televizijos" ("Seńor TV") manipuliacijos žmonės netenka balso, taigi tampa beteisiai. Sakiniai ir žodžiai atsiranda ne kaip subtitrai, o kaip nebylūs garsai - tarsi dinamiški rašytiniai paveikslai, kaip integralios filmo dalys. Vis dėlto, šis Sapiro filmas ne tik teigia laisvą žiniasklaidą kaip į politinės laisvės pagrindą, bet ir leidžia žiūrovui iš naujo atrasti kino ištakų menines formas.


Lapkričio 6 d., ketvirtadienį, 18 val.

Struktūralistinis kinas

"Ar tai yra"
Režisierius Michael Snow, Kanada, 1982, 16 mm, nespalvotas ir spalvotas, begarsis, 45 min.

Savo filmu "Ar tai yra", kuriame pavieniai žodžiai yra rodomi centre ir visąlaik pilnai užpildo ekraną, kanadiečių režisierius Michaelas Snow (g. 1929) sukuria dvigubą rašto ir filmo santykį: raštas kaip filmas ir filmas kaip raštas. "Tai yra filmo pavadinimas. Likusi filmo dalis atrodys štai kaip: filmą sudarys atskiri žodžiai, rodomi vienas po kito taip, kad suformuotų sakinius ir, tikėkimės (tai priklauso nuo Jūsų), reikšmes." Snow filmas apibūdina pats save; jis yra savo paties epitekstas.